Breaking News

utorak, 26. prosinca 2017.

Hamlet – Vilijam Šekspir

Recenzija drame Hamlet
Princ Hamlet je utučen. Nakon što se iz Nemačke, gde je pohađao školu, vratio u Dansku kako bi prisustvovao sahrani svoga oca, saznaje da se njegova majka Gertruda već preudala.

Kraljica se udala za Hamletovog ujaka Klaudija, brata pokojnog kralja. Hamlet taj brak smatra užasnim incestom. Da bi stvar bila još gora, Klaudije je sam sebe proglasio kraljem bez obzira na to što je Hamlet legitimni naslednik trona. Upravo to u Hamletu budi crva sumnje da je u pitanju neka podla igra.

Nakon što je zamak posetio duh njegovog oca, Hamletove sumnje bivaju potvrđene. Duh tvrdi da ne može da počiva u miru zato što je ubijen. Prema rečima duha, Klaudije je kralju Hamletu sipao otrov u uho dok je spavao. Stoga je kralj Hamlet osuđen da provodi dane u čistilištu, dok noćima tumara Zemljom. Duh preklinje Hamleta da se osveti, ali da poštedi Gertrudu kako bi o njenoj sudbini odlučila nebesa.

Hamlet odlučuje da odglumi ludilo, koje će mu poslužiti kao vid maske kako bi mogao da neometano posmatra dešavanja u zamku. Međutim on postaje još više zbunjen. U tom bunilu sumnja u verodostojnost samog duha. Šta ako duh nije zapravo duša, već je đavolov izaslanik koji je došao da ga iskušava? Šta ako ukoliko ubije Klaudija bude i sam osuđen da večno proživljava svoja sećanja? Hamleta nastavljaju da muče misli koje on sagledava kao kukavičke.Princ Hamlet se u potpunosti posvećuje osveti, međutim, kako je veoma krhke prirode on tu osvetu odlaže, da bi se na kraju našao na ivici razuma. Klaudije i Gertruda zabrinuti za princa Hamleta, pozivaju u Dansku Hamletove prijatelje Rozenkranca i Gildensterna kako bi vodili računa o njemu.
Polonije smatra da je Hamlet poludeo zbog ljubavi prema njegovoj ćerki Ofeliji, zbog čega Klaudije pokušava da oslušne razgovor između Hamleta i nje. Međutim, iako Hamlet izgleda kao da je potpuno izgubio razum, ispostavlja se da nije zaljubljen u Ofeliju.

Kako bi ispitao iskrenost duha, Hamlet odlučuje da unajmi glumačku trupu koja bi izvela predstavu pod nazivom „Ubistvo Gonzaga“. Hamlet uključuje u predstavu i scene koje podsećaju na ubistvo koje je duh opisao. Predstavi daje naziv „Mišolovka“. Ishod potvrđuje Hamletove sumnje – Klaudijeva reakcija na iscenirano ubistvo otkriva da ga muči savest. Klaudije napušta prostoriju zamućenog vida. Ubeđen da je Klaudije zlikovac, Hamlet odlučuje da ga ubije. Međutim, baš u trenutku kada je nameravao da to i uradi, zatiče Klaudija kako se moli. S obzirom da smatra da bi ukoliko ga ubije tokom molitve Klaudijeva duša otišla u raj, Hamlet ipak odlučuje da odloži taj čin. Klaudije, uplašen za sopstvenu bezbednost, odlučuje da što pre pošalje Hamleta u Englesku.

U neodlučnosti da ubije Klaudija Hamlet izaziva nekoliko slučajnih smrti. Prva je Polonijeva smrt, kojeg Hamlet ubada kroz zavesu dok je Polonije špijunirao Hamleta i Gertrudu u kraljičinim privatnim odajama. Klaudije kažnjava Hamleta za Polonijevu smrt tako što ga proteruje u Englesku zajedno sa Rozenkrancom i Gildensternom, po kojima šalje naredbu kralju Engleske da što pre pogubi Hamleta. Hamlet međutim uspeva da prozre ovaj plan i uspeva da uredi da Rozenkranc i Gildenstern odu na vešala umesto njega.
Duboko ožalošćena zbog smrti njenog oca i Hamletovog ponašanja, Ofelija se udavila u vodi plačući za sudbinom svog prezrenog ljubavnika. Sledeći umire njen brat Laert.

Laert koji se iz Francuske vratio u Dansku kako bi se osvetio zbog smrti svoga oca, biva svedok Ofelijinog ludila. Nakon Ofelijine sahrane na kojoj Hamlet i Laert dolaze u sukob oko toga ko ju je voleo više, Laert se zaklinje da će se osvetiti Hamletu i zbog njene smrti. Zatim zajedno sa Klaudijem kuje plan da ubije Hamleta.
Međutim, u sred borbe mačevima, Laert ispušta iz ruke svoj otrovni mač. Hamlet uzima mač i probada Laerta koji umire od otrova. Pre smrti Laert saopštava Hamletu da se i Hamlet posekao na isti mač, i da će i on ubrzo umreti. Horacije, Hamletov odani prijatelj, skreće Hamletovu pažnju rečenicom: „Kraljica je u nesvesti“.

Gertruda, ubeđena da njen sin dobija bitku, u trenutku kada je nazdravljala, ispija piće iz čaše u kojoj se nalazio otrov, a koji je Klaudije namenio Hamletu. Kraljica umire.

Dok Laert leži gotovo mrtav, odaje svoj udeo u paklenom planu i saopštava da je Klaudije kriv za Gertrudinu smrt. Razjaren, Hamlet probada Klaudija otrovnim mačem, a zatim mu sipa ostatke otrovnog vina niz grlo.
Pre nego što je preminuo, Hamlet govori kako bi tron trebalo da pripadne princu Fortinbrasu iz Norveške, i preklinje Horacija da govori samo istinu kada bude pripovedao o događajima koji su doveli do bitke u Elsinoru. Hamletove poslednje reči koje ga oslobađaju iz zatočeništva reči su „Ostalo je ćutanje“.

Dramu završava Fortinbras koji kao kralj Danske organizuje sahranu ubijenom princu Hamletu.

Likovi iz drame Hamlet
Hamlet, princ Danske
Hamlet je krunisani princ Danske koji se vraća sa školovanja na univerzitetu u Vitenbergu u Nemačkoj i zatiče svog oca mrtvog, majku koja se udala za kraljevog brata Klaudija, i Klaudija kao samoproklamovanog kralja.

Klaudije
Klaudije je kralj Danske i brat pokojnog kralja Hamleta. Klaudije je preoteo tron i oženio suprugu svoga brata.

Gertruda
Gertruda je kraljica Danske, majka princa Hamleta, udovica kralja Hamleta, žena kralja Klaudija

Duh pokojnog kralja Hamleta
Duh pokojnog kralja Hamleta je osudjen da tumara Zemljom sve dok se ne oslobodi svih svojih grehova

Polonije
Polonije je stariji Lord Čemberlejn, Klaudijev glavni savetnik

Horacije
Horacije je Hamletov odani prijatelj koji je išao u školu sa njim

Laert
Laert je Polonijev sin i Ofelijin brat i on studira u Parizu. Vraća se u Dansku zbog smrti kralja Hamleta, nakon čega se ponovo vraća u Pariz, da bi se po drugi put vratio u Dansku kako bi se osvetio zbog ubistva svog oca

Ofelija
Ofelija je Polonijeva ćerka, Laertova sestra, Hamletova ljubav

Rozenkranc i Gildenstern
Rozenkranc i Gildenstern su Hamletovi drugovi sa univerziteta u Vitenbergu. Klaudije ih poziva u Elsinor da špijuniraju princa Hamleta

Kralj Norveške Fortinbras
Kralj Norveške Fortinbras želi da se osveti Dancima zbog smrti svog oca

Ozrik
Ozrik je kraljev glasnik koji ugovara dvoboj između Hamleta i Laerta

Voltimend i Kornelije
Voltimend i Kornelije su dvorani u Danskoj koji odlaze na norveški dvor kao ambasadori

Marselo i Bernardo
Marselo i Bernardo su čuvari zamka u Elsinoru

Francisko
Francisko je danski vojnik koji čuva zamak u Elsinoru

Rejnaldo
Rejnaldo je mladić kojeg Polonije šalje u Paris kako bi ga izveštavao o Laertovom ponašanju

Klovnovi
Klovnovi su dvojica seljaka koji kopaju Ofelijin grob

0 komentari:

Objavi komentar